Haarlem: Een jaar cel en TBS met dwangverpleging voor mishandeling conductrice

EvL_Station Hoofddorp (2)Haarlem, 04 december 2015 – De rechtbank Noord-Holland heeft op 4 december 2015 een 27-jarige man veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en hem de maatregel ter beschikking stelling met bevel tot verpleging van overheidsweg (‘TBS met dwangverpleging’) opgelegd voor mishandeling van een conductrice.

Op 6 maart 2015 is op het station Hoofddorp een conductrice ernstig mishandeld, waardoor zij zwaar lichamelijk letsel opliep, namelijk verschillende fracturen in het gezicht en een verbrijzelde oogkas. De conductrice ziet hierdoor ondanks een aantal operaties nog steeds dubbel en is ook haar reukvermogen kwijt. Zij zal nog meer operaties moeten ondergaan. Het is niet duidelijk of zij volledig zal herstellen. Haar leven is ondersteboven gegooid en ook psychisch heeft deze mishandeling een enorme impact op haar gehad. Die gevoelens van onrust en onveiligheid overheersen ook bij andere NS-medewerkers.
Verdachte ontkent
De raadsman had vrijspraak bepleit, omdat onduidelijk is gebleven hoe de conductrice het letsel heeft opgelopen en verdachte de mishandeling ontkent. De rechtbank volgt de raadsman niet en concludeert in haar vonnis aan de hand van getuigenverklaringen, de camerabeelden en het bloedspoor op de schoen van de verdachte dat het niet anders kan dan dat deze verdachte de conductrice ernstig heeft mishandeld. Hij was namelijk de enige die nog in de trein zat, toen de conductrice hem sommeerde de trein te verlaten. Toen hij de trein niet verliet, legde zij zijn spullen buiten op een bankje op het perron. Op het moment dat zij de trein weer in wilde gaan, moet hij haar door een trap of een stomp hebben mishandeld.

Rapporten deskundigen
Verder neemt de rechtbank de conclusies over van de psychiater en de psycholoog dat verdachte vanwege zijn psychotische toestand op z’n minst verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdediging had aangevoerd dat de rapporten van de beide deskundigen niet gebruikt mochten worden, omdat die op oude medische gegevens waren gebaseerd, die niet te controleren waren. Dat verweer schuift de rechtbank terzijde. Verdachte heeft na uitleg van de psychiater zelf toestemming gegeven om die oude informatie op te vragen en te gebruiken.

Straf
De rechtbank constateert dat er voor verdachte, mede vanwege zijn middelengebruik en de problemen met zijn agressie regulatie en frustratietolerantie, langdurige behandeling nodig is om de kans op herhaling te verkleinen. Daarom legt de rechtbank hem naast de gevangenisstraf van een jaar ook de TBS met dwangverpleging op. Dat is overigens conform de eis van de officier van justitie. Tevens dient verdachte de conductrice naast een bedrag aan materiële schade ook een bedrag van 22.000 euro in verband met de immateriële schade te betalen.

Bron : Rechtbank Noord-Holland

Misschien vindt u dit ook interessant?